Znak V

Kryteria

Znakiem V są certyfikowane poszczególne produkty i to produkty zgodne z naszymi kryteriami dostają certyfikat. Naszym celem jest promowanie wegańskiego stylu życia i zachęcane producentów do rozwijania swoich ofert w tym segmencie.

Produkty oznaczone Znakiem V nie są testowane na zwierzętach

*Więcej na temat oleju palmowego znajdziesz klikając w poniższy przycisk.

Produkty oznaczone Znakiem V nie zawierają w swoim składzie żadnych składników odzwierzęcych

Do produkcji wyrobów spożywczych, chemicznych i kosmetycznych i innych mogą być wykorzystywane części zwierząt jako składniki pośrednie, nie występujące już w końcowym składzie gotowego produktu, ale użyte jako „pośrednik” do stworzenia surowca, który będzie użyty w finalnym produkcie. Przykładem jest produkcja soków czy wina. W przypadku tych produktów dokonuje się procesu klaryfikacji, czyli czyszczenia soku z mętnego osadu. Do tego procesu można użyć składników odzwierzęcych jak żelatyna, klej rybi, kazeina, białko z jaj kurzych lub mineralnych jak bentonit, kaolin, zol krzemionkowy, węgiel aktywny, tanina, siarczan miedzi, agar. Produkty te nie występują w składzie końcowym produktu prezentowanym na etykiecie.

Produkty oznaczone Znakiem V nie są testowane na zwierzętach

Testowanie produktów na zwierzętach jest zagadnieniem bardzo złożonym. Są takie dziedziny w których, testowanie poszczególnych składników i gotowych produktów jest wymagane prawem. Jest to głównie branża farmaceutyczna (leki) i chemiczna (biocydy). To w tych dziedzinach prawo wymaga testów i to tam najwięcej zwierząt jest poddawanych takim testom. Według Cruelty Free International każdego roku ponad 1 milion zwierząt na świecie jest wykorzystywanych do badań w laboratoriach badawczych.

Branża kosmetyczna jako jedyna jest objęta zakazem testowania na zwierzętach. W Unii Europejskiej obowiązuje całkowity zakaz testowania produktów kosmetycznych na zwierzętach. Polskie prawo za złamanie tego zakazu przewiduje wysokie kary. (DZ.U. z dn. 29.11.2018, ustawa z dnia 4.10.2018). Nie można testować na zwierzętach gotowych produktów, pojedynczych składników produktów ani sprowadzać i sprzedawać testowanych produktów do Unii Europejskiej. Zakaz testów na zwierzętach obowiązuje też w innych krajach, np. Izrael, Indie, Norwegia, Turcja, Nowa Zelandia, Tajwan… Zakaz obowiązuje już w 40 krajach. W wielu innych państwach nie ma zakazu testów, ale też nie ma nakazu co oznacza, że w praktyce ich się nie robi.

Niestety kraje azjatyckie a zwłaszcza Chiny stosują testy na zwierzętach a wręcz wymaga tego chińskie prawo. Kosmetyki sprzedawane w Chinach w ramach procesu rejestracji produktu muszą zostać przetestowane na zwierzętach. Dotyczy to kosmetyków importowanych do Chin oraz kosmetyków „specjalnego użycia” produkowanych w Chinach w tym dezodorantów i produktów przeciwsłonecznych. W praktyce oznacza to, że produkty kosmetyczne stojące na chińskich półkach sklepowych zostały w ten sposób sprawdzone. Dodatkowo stosuje się też wyrywkowe kontrole kosmetyków tzw. post market testing. Wyjątkiem są produkty sprzedawane w strefach wolnego handlu, np. Honkong czy kanały sprzedaży on-line. Firmy europejskie wywierają nacisk na chińskie władze, aby odstąpiły od testów na zwierzętach i zaczęły wprowadzać alternatywne metody badania kosmetyków, stosowane na całym świecie jednak ten proces trwa bardzo powoli.

Zacznij z nami zmieniać świat na lepsze już dziś.

Blog

Skorzystaj z naszej wiedzy eksperckiej.

stek grill mięso pieczeń

Dlaczego jemy steki? O przyczynach mięsożerności

Dlaczego ludzie jedzą mięso? czy to z powodu genów, czy to marketing potężnego przemysłu mięsnego, czy może po prostu przyzwyczajenia i głęboka zakorzeniona symbolika macho? a może wszystko po trochu?

Testowanie produktów na zwierzętach

W Unii Europejskiej obowiązuje całkowity zakaz testowania produktów kosmetycznych na zwierzętach. Polskie prawo za złamanie tego zakazu przewiduje wysokie kary. (DZ.U. z dn. 29.11.2018, ustawa

Produkcja napojów i win

Przeciętnemu konsumentowi soków, napojów czy wina wydaje się, że w tego typu produktach nie może kryć się żadne zagrożenie a jednak. Proces technologiczny produkcji tego

Soja modyfikowana genetycznie – prawda czy fałsz

Soja jest od dawna uznawana przez dietetyków i lekarzy diabetologów za roślinę bogatą w składniki odżywcze, będącą jednocześnie wspaniałym źródłem białka. Soja zawiera wszystkie istotne dla zdrowia