VIVA

Happening pod ministerstwem zdrowia z okazji Dnia Wegetarianizmu [01.10 W-wa]

Jako organizacja zajmująca się propagowaniem zdrowego odżywiania zwrócimy się do Ministerstwa z wnioskiem o znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego &#8211; głównie mięsa &#8211; ostrzeżeniami podobnymi do tych, które można znaleźć na opakowaniach z papierosami. Negatywny wpływ spożywania mięsa został bezsprzecznie udowodniony podobnie jak tytoniu i w naszej ocenie nie ma żadnego powodu, dla którego ministerstwo ostrzega przed używaniem tytoniu a nie ostrzega przez spożywaniem mięsa.<br />Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że około 90% chorób sercowo naczyniowych jest spowodowanych niezdrowym stylem życia, głownie nieodpowiednią dietą (WHO 2004). Jednocześnie udowodniono wieloktrotnie, że odpowiednie zmiany w diecie mogą cofnąć nawet najbardziej zaawansowane zmiany miażdżycowe (Ornish et al 1998). Amerykański Instytut Badań nad Rakiem szacuje że około 60-70% chorób nowotworowych można uniknąć dzięki trwałym zmianom w diecie i stylu życia (Lichtenstein et al 2000) a Amerykański Komitet Naukowy informuje, że odpowiednie zmiany w diecie mogą zredukować zachorowalność na raka i śmiertelność o 1/3, w przybliżeniu w takim samym stopniu, w jakim poprawa higieny i opieki medycznej zmniejszyła śmiertelność w XIX wieku (National Research Council 1982).

Ostatni raport Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem i Światowego Funduszu Badań nad Rakiem z listopada 2007 roku, największa światowa publikacja nt wpływu diety na ryzyko wystąpienia raka, informuje wyraźnie: nie ma już żadnych wątpliwości, że mięso konserwowane (wędliny, szynka, parówki, salami, itd.) podwyższa ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 21% z każdym 50g konsumpcji dziennej. Wnioskiem raportu było to, że nawet najmniejsze ilości mięs konserwowanych nie są bezpieczne dla zdrowia ludzkiego i ryzyko zachorowania na raka okrężnicy wzrasta z każdym spożytym kęsem (WCRF 2007). Ten sam raport ostrzega, że również i niekonserwowane czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina, cięlęcina) zdecydowanie przyczynia się do raka jelita grubego i dowody naukowe na to są obecnie przekonywujące (WCRF 2007).

Mięso jest jednym z głównych źródeł tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie, czynników przyczyniających się do chorób serca, cukrzycy insulinoniezależnej, ale również żelaza hemowego, mutagenów tj. heterocykliczne aminy, N-nitrozoaminy, czy policykliczne aromatyczne węglowodory, substancji silnie rakotwórczych (WCRF 2007).
Związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy konsumpcją mięsa czerwonego i konserwowanego oraz rakiem jelita grubego jest obecnie tak samo ugruntowany naukowo jak związek pomiędzy paleniem papierosów i rakiem płuc (WCRF 2007). Mięso zdecydowanie przyczynia się również do nowotworów prostaty (Ornish et al 2005), piersi (Egeberg et al 2008), oraz w mniejszym stopniu do innych nowotworów (WCRF 2007), jak również poprzez wysoką zawartość tłuszczów nasyconych do większości chorób serca (Esselstyn 2001) oraz cukrzycy insulinoniezależnej (Barnard et al 2007).
Przeciętny polski konsument, spożywający coraz więcej mięsa i znacznie więcej wędlin niż konsumenci w UE (Walterska 2008), nie jest świadomy żadnego z tych istotnych faktów naukowych.
W związku z powyższym organizujemy happening, który ma poprzeć nasz wniosek i zwrócić uwagę opinii publicznej na ryzyko związane ze spożywaniem mięsa. Zapraszamy serdecznie!

Warszawa, 01.10.2008, Ministerstwo Zdrowia ul. Miodowa 15, godzina 14:00

<b><i>Poza happeningiem zapraszamy tego dnia na:
– Pokaz wegetariańskiego gotowania "Grzybowe smakołyki czyli jesienne żniwa"oraz kiermasz w Vegabarze godz.18.00, ul. Oboźna 9 – książek wegetarianskich, przypraw, bizuterii, toreb ekologicznych, i innych różności.
– Vege Festyn w Służewieckim Domu Kultury: warsztat ceramiczny, wykłady i filmy, Gadająca Tykwa – koncert etno, Sinn (Wild Irish music) &#8211; koncert, Vege jedzenie, Zbiórka pieniędzy na ratowanie koni oraz dla Azylu pod Psim Aniołem godz: 15:00-22:00 – Służewski Dom Kultury ul. J.S. Bacha 15 (okolice stacji metra:"Służew") www.sdk.waw.pl
– Obchody Dnia Wegetarianizmu w innych miastach: www.akcje.viva.org.pl
</b></i>
kontakt: mailto:cezary@viva.org.pl
<br><br /><a href="http://www.pcrm.org/" target="_blank">www.pcrm.org/</a> – Physicians Committee for Responsible Medicine
<a href="http://www.eatright.org" target="_blank">www.eatright.org</a> – American Dietetic Associacion
<br>

Skip to content