Za nami XII edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege – największej i najstarszej imprezy promującej wegetarianizm i weganizm w Polsce, organizowanej przez Fundację Viva! Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 12-20 maja 2018 r. i obejmowała wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
W ramach Tygodnia Wege, we współpracy z ProVeg Polska, Fundacja Viva zorganizowała pierwsze w Polsce dwudniowe targi wegańskie – Veggie World. – To jedne z największych i najstarszych targów europejskich, odbywających się obecnie już w 13 europejskich miastach takich jak Paryż, Barcelona, Bruksela, Zurych, Londyn, Monachium czy Berlin – mówi Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Viva! – Podczas targów poza stoiskami uginającymi się od wegańskiej żywności, odzieży i innych roślinnych produktów, na targach gościliśmy m.in. Melanie Joy – psycholożkę, aktywistkę i autorkę książek o weganizmie czy znane polskie vloggerki – Karolinę Sobańskę i Juszes oraz znaną restauratorkę Malkę Kafkę – dodaje. Nie zabrakło pokazów kulinarnych (m.in. z popularnym raperem Vieniem) oraz spotkań ze sportowcami – Szymonem Urbanem z Muły i Brokuły czy Anią Natkowską Health & Fitness Coach, którzy udowadniają, że można osiągać sukcesy na diecie roślinnej.
12 maja odbyła się także uroczysta Gala Magazynu Vege, w trakcie której nastąpiło przyznanie „Znaków V” i Grand Prix Vege. To wyróżnienie w tym roku powędrowało do rąk znanego rapera Jarosława Jaruszewskiego – BISZA. Galę uświetnił występ Alicji Janosz.
Kolejnym ważnym wydarzeniem Tygodnia Wege był transmitowany online pokaz kulinarny, w którym udział wzięli Katarzyna Gubała – wieloletnia redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie, autorka książek, Malka Kafka – właścicielka restauracji Tel Aviv Food & Wine, autorka książki „GOD FOOD – Boska kuchnia Malki Kafki”oraz Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski – ultramaratończycy, autorzy książek i założyciele Run Vegan, organizującego Bieg Wegański i Gorce Ultra-Trail.
– Każde z przygotowanych dań eksponowało jeden ze składników odżywczych powszechnie uważanych za niedoborowe na diecie wegańskiej – białko, żelazo i wapń. Podczas transmisji rozmawialiśmy z dietetyczką, której widzowie zadawali pytania – mówi Magdalena Góra, koordynatorka Tygodnia Wege z Fundacji Viva!.
Tydzień Wege to także ciekawe debaty z udziałem znanych osób. W tym roku odbyły się dwa spotkania transmitowane online. We wtorek, 15 maja, o codziennych wyborach, które przyczyniają się do poprawy losu zwierząt rozmawiali wokalistka Kasia Moś, aktorka Monika Mrozowska i lekarz weterynarii Dorota Sumińska.
19 maja uczestnicy debaty spotkali się ze sportowcami trenującymi na diecie roślinnej – Emilem Stanisławskim z veganworkout.pl, naszą brązową medalistką olimpijską, pięcioboistką Oktawią Nowacką, Violettą Domaradzką, biegaczką ultra oraz Kamilem Siemaszko, Mistrzem Polski IFMA 2018.
Katarzyna Gubała poprowadziła również spotkanie z Karoliną i Maciejem Szaciłło – propagatorami zdrowej diety i autorami książek, którzy 17 maja w nowo otwartym lokalu Caffe Miasto opowiedzieli o dbaniu o tarczycę z perspektywy współczesnej dietetyki i medycyny ajurwedysjkiej. W czasie spotkania prowadzący przygotowali wodę ziołową i witariańskie ciasto z przepisów książki „Zdrowa tarczyca”.
Podczas tegorocznych obchodów Tygodnia Wege odbyło się również spotkanie z dietetykiem Małgorzatą Sobczyk oraz lek. med. Piotrem Tarkowskim, poświęcone nabiałowi i jego wpływowi na organizm. Imprezę zakończyła 8. edycja Biegu Wegańskiego, łączącego radość biegania ze smakami kuchni roślinnej.
Poza Warszawą obchody Tygodnia Wege zorganizowano w 15 innych miastach w Polsce! W Łodzi odbyło się m.in spotkanie ze specjalistkami od wegańskich kosmetyków – Kasią Konopą z PINK MINK Studio oraz Ewą Wiewiór z Happy Rabbit. Na gości spotkania czekały próbki kosmetyków od sponsorów. Łodzianki i łodzianie mogli również wziąć udział w zajęciach sportowych i wykładach pod okiem wykwalifikowanej kadry wege trenerów.
Olsztyn odwiedził znany kulturysta – weganin Adam Kuncicki, z kolei do Poznania z wykładem zawitał Tomasz Jaeschke, znany jako Animal Pastor. W Poznaniu można było także wybrać się na wege rajd rowerowy, czy wziąć udział w Wege Pikniku. Ciekawe atrakcje przygotowali również wolontariusze trójmiejskiej grupy Vivy – w ramach gdańskich obchodów Tygodnia Wege można było wziąć udział w Wege Randkach czy pójść na Wege Disco!
W Słupsku odbyły się warsztaty dzikiej kuchni Zjedz Łąkę, zajęcia jogi na trawie, a także warsztaty z wyrobu domowych roślinnych kosmetyków. Wolontariusze z Piły przygotowali pokaz kulinarny online, a jedna z kawiarni w galerii handlowej wprowadziła z okazji Tygodnia Wege specjalne roślinne menu. We Wrocławiu odbył się Vegan Sport Day, podczas którego można było wziąć udział m.in w zajęciach z szermierki czy Animal Flow. W Krakowie można było wybrać się na Vegan Branczyk, czy wziąć udział w treningach biegowych pod okiem Vege Runners. Nie zabrakło także spotkania z dietetyczką z Wegespektrum.
W Rzeszowie odbyła się Kuchnia Społeczna z udziałem znanej blogerki WegAnki, a mieszkańcy Bełchatowa oraz Stargardu mogli posmakować pysznych roślinnych przysmaków i otrzymać ulotki z przepisami. W Lublinie i Białymstoku odbyły się pokazy filmu o codziennych wyborach żywieniowych, “Food Choices”.
Organizowana przez Fundację Viva! impreza promowała pożądane postawy społeczne: empatię, szacunek do zwierząt, profilaktykę chorób cywilizacyjnych i zdrowe nawyki żywieniowe. Do zobaczenia za rok!
Dziękujemy naszym Partnerom:
Restauracja i Apartamenty Ambasada
Primavika
Mleczni Bracia
ChaiKola & ChaiMate & Sobear
Tel Aviv Food & Wine
Leonardo Verde
Natumi
Bio Planet
Wege Siostry
Zdrowa żywność, suplementy diety, zdrowa żywność BIO – www.NOMAK.pl
Lavera Polska