VIVA

Wyjątkowa 14. edycja Tygodnia Wege za nami!

Najstarsza, a zarazem największa impreza promująca dietę roślinną w Polsce przeniosła się w tym roku do sieci. Fundacja Viva! – organizator imprezy –  cieszy się z frekwencji podczas transmisji. Podkreśla także że to najlepszy moment na wypróbowanie diety roślinnej w trosce o własne zdrowie i naszą planetę.

Wydarzenie Tygodnia Wege na Facebooku cieszyło się dużym zainteresowaniem, zapisało się na nie ponad 11 tysięcy uczestniczek i uczestników. Każda z transmisji dotarła do kilkudziesięciu tysięcy osób.  Poprzednie edycje  skupiały się głównie na wydarzeniach stacjonarnych w Warszawie na które obowiązywała darmowa rejestracja lub zakup biletu. Tegoroczny Tydzień Wege dał możliwość uczestnictwa z dowolnego miejsca w Polsce i na świecie. Wszystkie transmisje były darmowe.

Roślinne produkty od sponsorów trafiły również do mieszkańców mniejszych miast i miejscowości, którzy wzięli udział w konkursach. Dodatkowo Viva! przygotowała w pełni darmowego ebooka z poradami i przepisami “Vegan starter”.

Na Facebooku fundacji w dniach 18-24 maja odbyło się wiele ciekawych spotkań online. Ich głównym celem była promocja diety roślinnej i zdrowego stylu życia. Zainteresowani mogli posłuchać m.in wykładu Intensywna terapia kardiologiczna na Twoim talerzu doktora nauk medycznych Tomasza Jeżewskiego. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku pokazali, jak w domowym zaciszu przygotować pyszne dania roślinne wspierające odporność.

Gośćmi spotkania Wegańska Rodzina były dietetyczki Katarzyna Rećko i dr Hanna Stolińska. Pierwsza opowiedziała o ciąży na diecie wegańskiej. Druga o rodzinach odżywiających się roślinnie. Poruszono również temat oleju palmowego, który przybliżył dr hab. Andrzej Węgiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, inicjator akcji „Nie jem palmowego. Chronię orangutany”.

Nie lada gratką było też wirtualne spotkanie ze znanymi youtuberami i influencerami promującymi na swoich kanałach dietę roślinną – Orestesem Kowalskim Everyday Hero, Karoliną Sobańską, Anną Sudoł, Ireną z Healthy Omnomnom, Karoliną Gawrońską z bloga Savory or sweet i Szymonem Urbanem z bloga Muły i Brokuły. O mięsnej planecie, czyli o tym, jak hodowla zwierząt na mięso i nabiał wpływa na Ziemię, opowiedziała ekonomistka Monika Kuźniewska, a wegański kulturysta Adam Kuncicki opowiedział, jak wygląda jego dieta i przygotowania do zawodów.

Wszystkie transmisje z Tygodnia Wege dostępne są na Facebooku oraz You Tube fundacji.

Skip to content