Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca kuchnię roślinną i weganizm w Polsce. Jej tegoroczna edycja odbyła się w dniach 18-26 maja na terenie całego kraju i objęła szereg wydarzeń, których głównym celem była promocja diety roślinnej i zdrowego stylu życia.
Foto: Magda Matulka, Julia Zychowicz
Foto: Justyna Wasilewska
Uczestnicy OTW dowiedzieli się więcej o kuchni roślinnej, spróbowali przepysznych potraw, rozwinęli swoją wiedzę na temat weganizmu. Posłuchali także głosu ekspertów. Oczywiście impreza była także doskonałą okazją do poznania innych osób, które podzielają nasze wartości i którym zależy na lepszym świecie. Podsumowując — działo się naprawdę dużo! – mówi Magdalena Góra, koordynatorka ogólnopolskich obchodów Tygodnia Wege.
Dieta wegańska może przynosić liczne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia tętniczego i stężenia glukozy we krwi czy poprawę parametrów lipidowych, pod warunkiem że opiera się na nieprzetworzonych oraz nisko przetworzonych produktach i jest odpowiednio zbilansowana. Jeśli fundament diety stanowią warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża i orzechy, a do tego nie zapominamy o suplementacji witamin B12, D3 czy kwasów omega-3, nie powinniśmy się obawiać, że czegoś nam zabraknie. Oczywiście regularne badania kontrolne są niezwykle ważne — mówi dietetyczka Sandra Marciniak, koordynatorka warszawskich obchodów imprezy.
Zapisz się do darmowego programu Zostań Wege!
Pełnoletniość wypełniona atrakcjami
Osiemnastą edycję Tygodnia Wege zaczęliśmy od festiwalu Weganokracja w Toruniu. Na gości wydarzenia czekało pyszne roślinne jedzenie oraz wystawa obrazów Piotra Henschke poświęcona prawom zwierząt. Wykład o wegańskiej permakulturze Dom Żab wygłosił Xavier Bayle, odbył się również pokaz filmu Reiwa wraz ze spotkaniem z twórcami. Na zakończenie zagrała Toruńska Orkiestra Improwizowana.
Tego samego dnia (i nocy) w Warszawie stanęło Muzeum Tortur Współczesnych. To wyjątkowa wystawa, która szokuje i którą można zobaczyć jedynie w Noc Muzeów w jednym mieście w Polsce.
Obejrzyj relację z Muzeum Tortur Współczesnych.
20 maja gościliśmy w Tychach na wyjątkowym wydarzeniu objętym patronatem Prezydenta Miasta Tychów Macieja Gramatyki. Na Placu Baczyńskiego stanął roślinny foodtruck Vivera, z którego serwowaliśmy wegańskie sznycle z roślinnymi sosami Go Vege z Biedronki. Dodatkowo odbyły się dwa wykłady prof. P. Skubały o ratowaniu naszej planety dietą. Uczestnicy mogli posilić się wegańskimi batonami od Zmiany Zmiany i Wedel plus magnez.
Dzięki wsparciu finansowemu z Powiatu Bełchatowskiego 21 maja na Placu Narutowicza w Bełchatowie odbyło się wydarzenie „Siła z roślin”. Na przechodniów czekała roślinna degustacja oraz możliwość darmowych konsultacji i pomiaru składu ciała na stanowisku dietetyczki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także darmowe materiały edukacyjne o diecie wegańskiej, a grono śmiałków sprawdziło swoją wiedzę w quizie z nagrodami.
Wykłady, warsztaty, degustacje
21 maja na degustacji ulicznej „Bez spiny, jem rośliny” w centrum Warszawy można było spróbować produktów kilku roślinnych marek. Były sery z łubinu bądź napoju z groszku od SERio – roślinny ser, jogurty i śmietany z kokosa Magda Roślinna, czy kanapki z tuńczykiem z grochu Plantway, sernik na bazie Smarowańców Kremowych od Wege Siostry, daktylowe batoniki Wedel plus magnez oraz bezmleczne krówki Wegańskie serce. Odwiedziły nas tłumy osób zainteresowanych dietą wegańską, a degustacyjne porcje znikały w mgnieniu oka.
Uczestnicy wydarzenia „Roślinne alternatywy dla nabiału” wysłuchali wykładu dietetyczki mgr Sandry Marciniak. Dowiedzieli się z niego m.in. jak z całej gamy produktów dostępnych na rynku wybrać te zdrowsze. Następnie przygotowali wegańskie desery bez cukru i białej mąki. W międzyczasie brali udział w quizach, degustowali sernik na bazie Smarowańców Kremowych od Wege Siostry, sery z łubinu od SERio – roślinny ser oraz kokosowe jogurty i śmietany Magda Roślinna.
Wegańsko nie tylko w stolicy
Jak mądrze przekonywać do słusznych idei, uczył nas we Wrocławiu dr psychologii Sławomir Jarmuż. Na spotkaniu 23 maja pojawiło się osoby, które chciałyby efektywniej działać na rzecz zwierząt. Wydarzeniu towarzyszyła roślinna degustacja od naszych Partnerów.
Ze względu na burzę live coooking show w łódzkim parku Źródliska odbył się w sali kawiarni Tubajka. Prowadząca, Dominika Repetto Czapska przygotowała pyszną pastę na bazie ziaren konopi, egzotyczną pomidorówkę z masłem orzechowym oraz pyszny krem z daktyli. Uczestnicy spotkania mogli również sami stworzyć zdrowe, roślinne desery na bazie kokosowych jogurtów Magda Roślinna.
Sobotniego popołudnia 25 maja mieszkańcy Warszawy spotkali się na wege grillu. Był on połączony z warsztatami, na których przygotowywaliśmy lemoniady, pesto i sosy do sałatek. Piękna pogoda, zielone otoczenie, pyszne wegańskie jedzenie, wspaniała atmosfera to wszystko czego trzeba, żeby odpocząć i zregenerować się po całym tygodniu. Po grillu posililiśmy się truskawkami podarowanymi przez Alberta Zwierzyńskiego w ramach akcji Czas na polskie superowoce. Frekwencja była imponująca, ale jedzenia dla wszystkich starczyło.
Foto: Grzegorz Michałowski, Julia Zychowicz
W Gdańsku w sobotę odbyły się Rozmowy o weganizmie, do których zaproszono wyjątkowe osoby. Karolina Czechowska z kampanii Zostań Wege zaprosiła do rozmowy Justynę Żak znaną jako Juszes, Tomka Mędrka prowadzącego bloga kulinarnego veganhigh oraz Łukasza Musiała z kampanii Vivy — Stopklatka. Cóż to był za dzień! Pełen emocji, inspiracji i pozytywnej energii. Pełna sala, wspierająca i zainteresowana publiczność oraz pyszny roślinny poczęstunek. Zaproszone osoby szczerze podzieliły się osobistymi doświadczeniami i swoimi historiami z przejścia na weganizm. CZYTAJ WIĘCEJ!
Wielki finał w Warszawie
Na finał Ogólnopolskiego Tygodnia Wege porozmawialiśmy z pisarką Katarzyną Puzyńską. Spotkanie poprowadził redaktor naczelny magazynu Vege. Gościni otrzymała nagrodę Grand Prix dla znanych osób, które aktywnie promują dietę roślinną i prawa zwierząt. Oczywiście weganizm był tylko jednym z wielu tematów poruszonych w czasie spotkania z autorką popularnej sagi o Lipowie. Na zakończenie na wszystkich czekał roślinny sernik z produktów Wege Siostry — jednego z partnerów wydarzenia.
Foto: Justyna Wasilewska
Foto: Julia Zychowicz
Bez wątpienia Ogólnopolski Tydzień Wege od 18 lat z powodzeniem promuje pożądane postawy społeczne. Jakie? Empatię, szacunek do zwierząt, troskę o naszą planetę, profilaktykę chorób cywilizacyjnych i zdrowe nawyki żywieniowe. Dlatego wydarzenia skierowane były do wszystkich, którym leży na sercu los zwierząt i naszej planety. Wiemy, że to osoby, które chcą zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia.
Dziękujemy Partnerom, którzy wsparli wydarzenie!
Biedronka z marką własną Go Vege, Vivera, Naturell, Zmiany Zmiany, Serio roślinny ser. Plantway, Magda roślinna, Wege Siostry, Wedel plus magnez, Wegańskie serce, Zakłady Spożywcze Bona, Czas na polskie superowoce! & Albert Zwierzyński. Mydlarnia Inspiracja, Avocado Vegan Bistro, Vege Miasto, Bracka, Veganic, Vegan Beauty salon, Do zo vegan ramen, Teatr Komuna Warszawa. Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Krytyka Polityczna, Centrum SPOT – Centrum Terapii Dietetycznej, Gniazdo — Centrum Aktywizmu Klimatycznego.