VIVA

Akcje z okazji Dnia Bez Mięsa

Z okazji Dnia Bez Mięsa wyszliśmy na ulice miast, aby skłonić przechodniów do refleksji nad zawartością własnego talerza i zachęcić do diety roślinnej.

Akcje na Dzień Bez Mięsa we Wrocławiu, Warszawie i Sopocie.

Aktywiści i aktywistki na akcjach na Dzień Bez Mięsa stanęli z banerami i rozdawali ulotki z przepisami. Rozmawiali też z zainteresowanymi osobami o diecie roślinnej. Wydarzeniom towarzyszyła degustacja wegańskich produktów.

Ze stosowaniem zbilansowanych diet roślinnych wiąże się szereg korzyści zdrowotnych, na co wskazują badania naukowe. Wiele prestiżowych organizacji zajmujących się promocją zdrowia, dietetyką i żywieniem zaleca dietę wegańską. Uważamy, że to najlepszy moment na zmianę nawyków żywieniowych – mówi Dorota Wasiucionek z trójmiejskiej Vivy!

Raporty organizacji międzynarodowych, w tym ONZ czy IPPC, od lat biją na alarm. Nasz apetyt na mięso i produkty odzwierzęce bezpośrednio napędza zmiany klimatu. Według danych zawartych w raporcie FAO Livestock’s long shadow masowa hodowla zwierząt odpowiada za większą emisję gazów cieplarnianych niż cały transport samochodowy, lotniczy i morski razem wzięte.

W obliczu wymienionych faktów, to, czy korzystasz z produktów pochodzenia zwierzęcego dawno przestało być osobistym wyborem. Preferencje konsumenckie mają wpływ na całą planetę i na przyszłość ludzi.

Podsumowując – zmiana diety na przyjaźniejszą środowisku jest wręcz koniecznością. Zgodnie ze stanowiskiem American Dietetic Association dieta oparta na produktach roślinnych wcale nie jest niedoborowa. Dobrze zaplanowana i zbilansowana jest bezpieczna i odżywcza na każdym etapie życia, również dla dzieci i młodzieży.

Skip to content