VIVA

Jajka 3,2,1,0. Uwaga! Kurczaczki mielone żywcem – happening

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wielkanoc to okres wzrostu spożycia jajek. W związku z tym chcielibyśmy zaprosić was wszystkich na happening, w którym przedstawimy mało znane fakty na temat związku jaki łączy jajka z pisklętami kur. Oba są symbolem Wielkanocy, ale oprócz oczywistego związku kurczaczków z jajkami, z których to wykluwają się, współcześnie łączy je związek innego rodzaju, o którym mało kto wie i większość zapewne nie chciałaby wiedzieć.<br />Kurczaczki płci męskiej w wylęgarniach kur niosek, są zbędnym produktem uboczny. Rasy wykorzystywane do produkcji jaj są niewydajne w innych sektorach przemysłu drobiarskiego jak np. produkcja mięsa, w związku z tym pisklaki są odpadem, który należy zutylizować.

Polskie prawo przewiduje jako metodę zabijania, mielenie lub zagazowywanie:

&#8222;§ 14. 1. Jednodniowe pisklęta ptaków z gatunków: kura, kaczka, gęś, indyk, bażant, przepiórka, perlica, kaczka piżmowa, struś uśmierca się w wylęgarniach przez zastosowanie:
1) urządzeń mechanicznych powodujących natychmiastową śmierć lub
2) dwutlenku węgla.
(&#8230;)
3. Urządzenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1:
1) jest wyposażone w szybko obracające się ostrza lub wypustki z polistyrenu.&#8221;
źródło: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r.

Będziemy również informować o tym co czeka te kurczaczki, które ze względu na swoją płeć nie zostały zmielone.

A los czekający pisklaki płci żeńskiej jest tak koszmarny, że mielenie żywcem w pierwszej dobie życia byłoby dla nich wybawieniem.

91% jaj w Polsce pochodzi z chowu klatkowe (oznaczenie na jajkach – 3), w którym w nowych, wymaganych od 2012 roku, "ulepszonych" klatkach kura spędzi całe swoje krótkie i ciężkie życie na powierzchni 750cm2 (wcześniej 550cm2), czyli niewiele większej od powierzchni kartki A4. W chowie klatkowym kura po 1 roku zostaje zabita, bo z powodu wyczerpania staje się niewydajna. W naturze kura żyje ok. 12 lat…

7,4% jaj pochodzi z chowu ściółkowego (oznaczenie na jajkach – 2), w którym na 1 m2 przypada 9 kur. Czyli na 1 kurę przypada powierzchnia niecałych 2 kartek A4! Tłok, okaleczenie i choroby &#8211; rzeczywistość chowu ściółkowego to ponury koszmar, a gdy tylko spada wydajność, kury czeka taki sam los jak inne eksploatowane przez człowieka zwierzęta &#8211; śmierć…

Więcej tutaj – http://ferma.viva.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=1

Zastanów się czy potrzebujesz produktu pochodzącego z cierpienia? Współczesna dietetyka wykazuje, że nie. Istnieje alternatywa. Zdrowa, etyczna i przyjazna środowisku naturalnemu &#8211; weganizm.

Wejdź na stronę http://www.zostanwege.pl i przekonaj się sam.
<br><br />Dołącz do wydarzenia na FB!: <a href="http://www.facebook.com/events/332495676808738/" target="_blank">www.facebook.com/events/332495676808738/</a>
Szerszy artykuł na blogu Viva!: <a href="http://www.blog.viva.org.pl/2012/03/27/produkty-uboczne/" target="_blank">www.blog.viva.org.pl/2012/03/27/produkty-uboczne/</a>
Ulotka do pobrania!: <a href="http://www.blog.viva.org.pl/wp-content/uploads/2012/03/ulotka_wielkanocna_net2.pdf" target="_blank">www.blog.viva.org.pl/wp-content/uploads/2012/03/ulotka_wielkanocna_net2.pdf</a>
<br>