VIVA

Dzień Mleka Roślinnego – akcje uliczne z degustacją

Z okazji Światowego Dnia Mleka Roślinnego po raz kolejny zorganizowaliśmy degustacje, podczas których rozmawialiśmy o roślinnych alternatywach nabiału.

degustacja mleka roślinnego oraz produktów powstałych z jego wykorzystaniem

22 sierpnia Światowy Dzień Mleka Roślinnego

To już czwarta edycja akcji – Jak mleko, to tylko roślinne! W tym roku degustacje odbyły się w dniach 22-25 sierpnia, w siedmiu miastach – Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Toruniu, Bydgoszczy, Piotrkowie Trybunalskim i Słupsku. Na naszych stoiskach można było sprobować różnych mlek roślinnych, kawy na mleku roślinnym oraz wegańskich wypieków, w których wykorzystano mleka roślinne. Ponadto we Wrocławiu, Rzeszowie i Katowicach odbyły się akcje zniżkowe, podczas których w kawiarniach można było kupić kawę na mleku roślinnym ze specjalnym rabatem z okazji właśnie Dnia Mleka Roślinnego.

Najłatwiej przekonać się do zmiany mleka odzwierzęcego na roślinne, jak się go spróbuje. A Światowy Dzień Mleka Roślinnego jest do tego idealną okazją. Mrożone kawy na różnych mlekach roślinnych, muffiny z owocami, drożdżowe ślimaczki z jagodami i kremem waniliowym, tiramisu, roślinne serki, jogurty i różne ciasta – obok takich roślinnych pyszności z pewnością ciężko jest przejść obojętnie. Wiele osób przyznało, że mleko roślinne jest rzeczywiście bardzo dobre. Ponadto osoby te zrozumiały, jak prosto jest wprowadzić mleko roślinne do swojej kuchni i codziennego menu.

Dlaczego mleko roślinne?

Warto zainteresować się procesem powstawania produktów odzwierzęcych.

Naszymi codziennymi wyborami kształtujemy rzeczywistość. Możemy świadomie decydować, o tym jaki przemysł wspieramy naszymi zakupami, a jakiego nie. Produkcja nabiału jest wysoce nieetyczna, wiąże się z eksploatacją zwierząt i przyczynia się do zmiany klimatu. Nie ma potrzeby kupowania produktów mlecznych, dziś wybór roślinnych zamienników jest duży. Co więcej, wiele takich produktów jak roślinne mleko czy twarożek możemy przygotować samodzielnie w domu. Dlatego też, warto odkrywać nowe przepisy, zmienić swoje menu i wybrać sposób odżywiania wolny od okrucieństwa. Taka zmiana ma ogromne znaczenie – mówi Karolina Czechowska, koordynatorka roślinnej kampanii Vivy – Zostań Wege.

Jakie mleko roślinne wybrać?

Asortyment mlek roślinnych jest dziś bardzo szeroki, mamy do wyboru wiele smaków, konsystencji, a co więcej pochodzących od różnych producentów. Tak więc, próbujmy różnych produktów, a na pewno trafimy na taki, który spełnia nasze oczekiwania smakowe.

Wykluczenie mleka i jego przetworów z diety wymaga zastąpienia ich produktami roślinnymi, które będą spełniać taką samą funkcję zarówno w aspekcie kulinarnym, jak i zdrowotnym. Sięgając po napoje, jogurty i inne roślinne zamienniki nabiału, wybierajmy te wzbogacane w wapń (opcjonalnie także w witaminy D, B2, B12), najlepiej bez dodatku cukru i słodkich syropów. Warto też zwracać uwagę na zawartość białka czy tłuszczu – mówi Sandra Marciniak, dietetyczka.

Asortyment mlek roślinnych jest dziś bardzo szeroki, mamy do wyboru wiele smaków, konsystencji, a co więcej pochodzących od różnych producentów. Tak więc, próbujmy różnych produktów, a na pewno trafimy na taki, który spełnia nasze oczekiwania smakowe.

Ponadto w temacie wapnia godne uwagi są także inne roślinne źródła tego składnika, z których warto korzystać: warzywa kapustne, rośliny strączkowe (fasola biała i szparagowa), zielone warzywa (natka pietruszki, pokrzywa, koperek), sezam, nasiona chia, mak, czarna porzeczka, pomarańcze i inne.

Wybierz weganizm z naszym darmowym programem

Od lat prowadzimy bezpłatne wegańskie wyzwanie Zostań Wege na 30 dni, w którym czeka aż 120 z bazy sprawdzonych, roślinnych przepisów i merytoryczna wiedza na temat odżywiania. Program dostępny jest w wersji newslettera, także w bezpłatnej aplikacji na IOS i Android.

Jak mleko, to tylko roślinne! to wspólne akcje kampanii Zostań Wege, Białe Kłamstwa i lokalnych grup Vivy! Dziękujemy Partnerom akcji, którzy przygotowali poczęstunek i przekazali produkty na nasze stoisko. Akcje wsparli: w Gdańsku wegańskie restauracje Faloviec i Plażka, a w Warszawie kawiarnia Lewandi, Wege Siostry i Magda Roślinna.

Skip to content