Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi przy stole zastawionym przysmakami. Wspólne celebrowanie posiłków to jeden z najważniejszych elementów świąt. Tradycyjne świąteczne menu też możemy w prosty sposób zmodyfikować i zorganizować pyszną roślinną ucztę – Veganoc!
Jak co roku przed świętami wielkanocnymi, nasi wolontariusze zorganizowali w całej Polsce Veganoce. To wydarzenia na których smakujemy dania kuchni roślinnej w wersji świątecznej, dzielimy się przepisami i wiedzą. Na Veganocy pojawiły się osoby, które zmieniły lub zmieniają swoje nawyki żywieniowe, a także ci, którzy po prostu chcą urozmaicić swoje świąteczne menu.
Świętowanie rozpoczęliśmy od Veganocy w Warszawie w Bazie na ul. Marszałkowskiej. Na stole pojawiły się wegańskie przysmaki – mazurek, babka wielkanocna, sałatka jarzynowa, czy tort naleśnikowy. Nie zabrakło też konkursu na najsmaczniejsze danie. Konkurencję daleko w tyle zostawił pyszny roślinny żurek na mleku owsianym.
W niedzielę 2 kwietnia druga edycja Veganocy odbyła się również w Łodzi w Niebostanie.
Stoły aż uginały się od wegańskiego jedzenia! Pasztety, sałatki, mazurki, pierniki, pasty bezjajeczne i a la rybne – nikt nie wyszedł z imprezy głodny! W konkursie na najsmaczniejszą potrawę zwyciężyła roślinna karpatka – nie miała sobie równych!