VIVA

Vegilia – roślinna uczta świątecznych smaków

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi przy stole zastawionym przysmakami. Wspólne celebrowanie posiłków to jeden z najważniejszych elementów Świąt. Tradycyjne świąteczne menu możemy w prosty sposób zmodyfikować i zorganizować pyszną roślinną ucztę – Vegilię.

Jak co roku w grudniu, nasi wolontariusze zorganizowali w całej Polsce Vegilia. To wydarzenia na których smakujemy dania kuchni roślinnej w wersji świątecznej, dzielimy się przepisami i wiedzą. Na Vegiliach pojawiły się osoby, które zmieniły lub zmieniają swoje nawyki żywieniowe, a także ci, którzy po prostu chcą urozmaicić swoje świąteczne menu.

Rozpoczęliśmy o Vegilii w Bydgoszczy, która była finansowana ze środków budżetowych Miasta Bydgoszczy. Goście wydarzenia degustowali roślinne dania przygotowane przez restaurację Naturalna, wzięli udział w pokazie kulinarnym oraz w warsztatach z robienia domowych wegańskich kosmetyków w duchu zero waste.

Tego samego dnia odbyła się poznańska Vegilia ze wspólnym robieniem pierniczków.

W weekend poprzedzający święta vegilijne spotkania odbyły się w Sopocie, Wrocławiu i Łodzi.

Na stołach królowały pierogi, seleryby, śledzie z boczniaków, bakłażany po kaszubsku i tofurniki.

Święta Bożego Narodzenia wydają się nierozerwalnie związane z karpiem. Ale czy możliwe jest Boże Narodzenie bez ryb? Ależ oczywiście! Dlatego oddajemy w Wasze ręce poradnik, z którego dowiecie się, czym zastąpić rybny smak i dlaczego warto to zrobić. Sprawdzonymi przepisami dzielą się z Wami Klaudia Goździk z bloga Jemy Kremy oraz Paweł Ochman, Weganon. Tu możecie pobrać go za darmo! KLIK