VIVA

Wieczór Wszystkich Zjedzonych z Krysią Podleską – Przyjdź, zapal znicz, i uczcij ich pamięć.

Fundacja Viva! zaprasza wszystkich na Wieczór Wszystkich Zjedzonych, który odbędzie się 30 października na skrzyżowaniu ulic Marszałkowska i Świętokrzyska, przed restauracją McDonald „s. Zaczynamy o godzinie 20.00! Będzie z nami – Krysia Podleska – wieloletnia wegetarianka znana m.in. z "Misia" Stanisława Barei<br />Co ma na celu ten wieczór? &#8211; upamiętnienie śmierci tych istnień, które zginęły by znaleźć się na naszym talerzu. Ich pamięć uczcimy poprzez wykonanie halloweenowych dyń w kształcie zwierząt, które ustawimy przed jedną z restauracji, dla której użytku giną miliardy zwierząt &#8211; świnek, krówek i kurczaczków&#8230; Ich pamięć uczci minuta ciszy oraz rozdanie wśród przechodniów ulotek, pokazujących świat wolny od śmierci i cierpienia zwierząt.

Zaczynając od tego roku, postanowiliśmy poświęcić zwierzętom jeden wyjątkowy wieczór: Wieczór Wszystkich Zjedzonych. Tego dnia zapraszamy wszystkich, którym nie jest obcy los zwierząt do przyłączenia się do naszej akcji – zachęcając zarazem do wykonania własnych dyń uzwierzęconych, na chwilę zadumy nad losem naszych braci mniejszych

Krówka, świnka, baranek – to tylko trzy gatunki zwierząt z tak wielu, z jakimi człowiek współczesny ma do czynienia. Niestety, prawie wyłącznie na talerzu.

Czy dociekamy w ogóle, skąd pochodzi leżące na nim mięso? Naturalnie odpowiemy, że od zwierząt – jest to tak oczywiste, że zupełnie nie zaprzątamy sobie tym głowy. Czy zastanawiamy się, jak wyglądało ich życie, czy też ograniczamy się wyłącznie do rozważania walorów smakowych leżącego przed nami kotleta, kebaba, czy filetu?

Czy jesteśmy świadomi cierpienia, które w obecnych czasach jest nieodłączną częścią – jak nazywa ten proceder przemysł mięsny – procesu "produkcji" mięsa? Uginające się od różnorodności półki w sklepach istnieją tylko dzięki wielkoprzemysłowej hodowli zwierząt, która oparta jest na ich skrajnym uprzedmiotowieniu. Zwierzęta żyją w zamknięciu, w ścisku i surowych warunkach, które nie pozwalają im na realizację specyficznych dla ich gatunków potrzeb. Cała ta sytuacja stanowi pole do nadużyć i często – niestety – zdarza się, że zbyt wysoki od samego początku poziom stresu zwiększa się jeszcze bardziej przez złe traktowanie przez personel oraz przez agresję współbraci spowodowaną okropnymi warunkami. Stres ten nie znajduje ujścia aż do momentu śmierci – zbyt wczesnej i nierzadko w pełni przytomności.

A przecież zwierzęta posiadają, tak jak ludzie, wartość samą w sobie; wartość niezależną od ich "przydatności użytkowej". Lis jest ważny nie dlatego, że posiada futro, tylko dlatego, że jest lisem – świnia nie jest ważna dlatego, że daje mięso, tylko dlatego, że jest świnią. Czemu o tym zapominamy?

My ludzie mamy Dzień Wszystkich Świętych. Poddajemy się wszyscy zadumie nad losem tych, którzy odeszli, mając nadzieję, że jest im dobrze, gdziekolwiek by teraz nie byli.

Zaczynając od tego roku, w naszym kalendarzu niech zagości również jeden wyjątkowy wieczór poświęcony zwierzętom: Wieczór Wszystkich Zjedzonych.

www.zostanwege.pl

kontakt do organizatorów:
Anna Szwapczyńska, e-mail: anna@viva.org.pl
Marta Paciorkowska, e-mail: marta@viva.org.pl

<br /><b>Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić uzwierzęconą dyńkę, kliknij na poniższe linki:</b>
http://viva.org.pl/akcjens/slide1.jpg
http://viva.org.pl/akcjens/slide2.jpg

Skip to content