Z okazji Dnia Bez Mięsa wyszliśmy na ulice miast, aby skłonić przechodniów do refleksji nad zawartością własnego talerza i zachęcić do diety roślinnej.
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/20240317_131755-02-768x1024.jpeg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/image00006-1024x768.jpeg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/434062556_802626841906445_3487041868222758713_n.jpg)
Akcje na Dzień Bez Mięsa we Wrocławiu, Warszawie i Sopocie.
Aktywiści i aktywistki na akcjach na Dzień Bez Mięsa stanęli z banerami i rozdawali ulotki z przepisami. Rozmawiali też z zainteresowanymi osobami o diecie roślinnej. Wydarzeniom towarzyszyła degustacja wegańskich produktów.
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/image00007-1024x1024.jpeg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/434024055_802627105239752_7379560577272611662_n-1024x1024.jpg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/434069562_802627255239737_2718478400282216698_n-1024x1024.jpg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/20240317_122220-01-768x1024.jpeg)
![Akcje uświadamiające połączone z degustacją](https://viva.org.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/03/20240317_122202-01-768x1024.jpeg)
Ze stosowaniem zbilansowanych diet roślinnych wiąże się szereg korzyści zdrowotnych, na co wskazują badania naukowe. Wiele prestiżowych organizacji zajmujących się promocją zdrowia, dietetyką i żywieniem zaleca dietę wegańską. Uważamy, że to najlepszy moment na zmianę nawyków żywieniowych – mówi Dorota Wasiucionek z trójmiejskiej Vivy!
Raporty organizacji międzynarodowych, w tym ONZ czy IPPC, od lat biją na alarm. Nasz apetyt na mięso i produkty odzwierzęce bezpośrednio napędza zmiany klimatu. Według danych zawartych w raporcie FAO Livestock’s long shadow masowa hodowla zwierząt odpowiada za większą emisję gazów cieplarnianych niż cały transport samochodowy, lotniczy i morski razem wzięte.
W obliczu wymienionych faktów, to, czy korzystasz z produktów pochodzenia zwierzęcego dawno przestało być osobistym wyborem. Preferencje konsumenckie mają wpływ na całą planetę i na przyszłość ludzi.
Podsumowując – zmiana diety na przyjaźniejszą środowisku jest wręcz koniecznością. Zgodnie ze stanowiskiem American Dietetic Association dieta oparta na produktach roślinnych wcale nie jest niedoborowa. Dobrze zaplanowana i zbilansowana jest bezpieczna i odżywcza na każdym etapie życia, również dla dzieci i młodzieży.