Zjedz Buraków – Akademia Kulinarna Zdrowego Odżywiania Fundacji Viva jest to pierwsza w Polsce w 100% roślinna szkoła gotowania. Założycielem szkoły jest Piotr Henschke wieloletni weganin i nauczyciel gotowania. W programie są zajęcia z dziedzin takich jak np. kuchnia bezglutenowa, pięciu przemian czy zajęcia z cukiernictwa. Nauczyciele swoją pasję i miłość do gotowania ulokowali właśnie w kuchni roślinnej i to właśnie chcą Wam przekazać.
Weganizm – czyli kuchnia oparta na produktach pochodzenia roślinnego – zdobywa serca konsumentów i coraz większą przychylność środowiska medycznego – w związku z kolejnymi pojawiającymi się wynikami badań, które dowodzą, że wegetarianie wykazują: (…) mniejszą umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca; (…) niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi oraz mniejszą zachorowalność na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy.
Wg najnowszych badań opinii społecznej 3,2% polaków jest na diecie wegetariańskiej a kolejne 3,7% aspiruje do miana wegetarian – określili się w ten sposób przyznając jednocześnie, że jadają sporadycznie ryby i mięso. Nic dziwnego, że bary wegetariańskie i wegańskie wyrastają jak grzyby po deszczu – w samej Warszawie jest ich ponad 30 a trzeba pamiętać, że w coraz większej liczbie miejsc z tradycyjną kuchnią również można zamawiać bezmięsne dania.
Pomysł założenia szkoły – odpowiada na rosnące zainteresowanie dietami wegetariańskimi – zrodził się w głowie Piotra już kilka lat temu. Z założenia miało być to miejsce wyjątkowe skupiające wokół siebie osoby, dla których pasja gotowania jest równie ważna jak aspekt etyczny i zdrowotny diety. W trakcie realizacji projektu do współpracy dołączyła Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! i tak, w maju 2016, powstała Akademia.
Od tysięcy lat wiadomo, że właściwa i zdrowa dieta potrafi uchronić przed chorobami a także z nich wyleczyć. W dzisiejszych czasach gdzie otacza nas przetworzona i schemizowana żywność wiedza ta znów staje się bardzo cenna. Oprócz klasycznych warsztatów kuchni tradycyjnych jak np. polska, indyjska, tajska, włoska itd. oferujemy wiele niepowtarzalnych tematów takie jak: kuchnia intuicyjna, witariańska, bezglutenowa, dla sportowców, gotowanie z chwastów czy kuchnia pięciu przemian. Nie braknie także tematów związanych z cukiernictwem ale staramy się aby słodycze przygotowane w naszej akademii były jak najzdrowsze. W gronie prowadzących warsztaty znajdują się także dietetycy – kucharze, którzy przekazują wiedzę z zakresu redukcji wagi czy zdrowej diety w chorobach cywilizacyjnych (cukrzyca, choroby serca), żywienia dzieci oraz kobiet w ciąży. Oferujemy kursy grupowe oraz indywidualne dla amatorów i profesjonalistów oraz kursy i pokazy gotowania dla firm.
Z Akademią współpracują m.in. Maja Sobczak (Qmam Kasze), Karolina i Maciej Szaciłło (Medytujemy), Alicja Rokicka (Vegan Nerd) czy Hanna Stolińska – dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia. Swoje kursy prowadzi również współzałożyciel Zjedz Buraków – Piotr Henschke.
Akademie wspierają : Polsoja, Oleofarm, Intension, Slowly Veggie, Green Love.
Zapraszamy do zapisywania się na warsztaty, ich lista znajduje się tutaj:
https://www.facebook.com/zjedzburakow/events
Zjedz Buraków oferuje kursy grupowe oraz indywidualne dla amatorów i profesjonalistów oraz kursy i pokazy gotowania dla firm. Jest ro również przestrzeń, którą można wynająć jako plan zdjęciowy czy miejsce do zorganizowania firmowej integracyjnej imprezy kulinarnej.