VIVA

Świnia w centrum Warszawy czyli „Wszystko o świńskiej grypie” 11.05.2009, poniedziałek, 13:00, stacja Metro Centrum

Podczas happeningu odbywającego się w ramach Tygodnia Wegetarianizmu, na którym będzie obecna świnia uratowana z rąk bezwzględnego handlarza krasnali ogrodowych, będziemy mieli odwagę powiedzieć o prawdziwych przyczynach świńskiej grypy &#8211; przemysłowej hodowli zwierząt i najlepszej recepcie na jej uniknięcie &#8211; diecie wegetariańskiej.<br /> Sześć osób w kombinezonach oznakowanych &#8222;uwaga ryzyko zachorowania&#8221;, aktywiści w maskach, świnia i transparent będą skłaniały przechodniów do zastanowienia się nad przyczynami świńskiej grypy i innych chorób, które są związane z hodowlą zwierząt.
Wirus H1N1 został po raz pierwszy odkryty na amerykańskiej fermie w Północnej Karolinie w 1998 roku. Obecnie jest on najbardziej rozpowszechnionym źródłem problemów z oddychaniem u północnoamerykańskich świń. Według dr Roberta Webstera, znanego na całym świecie eksperta w dziedzinie ewolucji wirusów grypy, za ekspansję wirusa H1N1 należy winić &#8222;rozwijający się system intensywnego chowu zwierząt&#8221;. New Scientist natomiast nazywa rozwijające się w Europie wielkoprzemysłowe fermy &#8222;receptą na katastrofę&#8221;. Wysokie zagęszczenie zwierząt oraz fatalne warunki higieniczne i stres pozwalają wirusom na rozprzestrzenianie się oraz mutowanie w formy wysoce patogeniczne. Badacz zatrudniony przez Komisję Europejską uważa natomiast, że &#8222;grypa [u świń] jest ściśle związana z ich zagęszczeniem&#8221;. Departament ds. rolnictwa Komisji Europejskiej ostrzega, że &#8222;koncentracja produkcji zwiększa ryzyko występowania epidemii&#8221;.
W 2005 roku ONZ ostrzegało: &#8222;rządy, lokalne władze i międzynarodowe organizacje muszą bardziej zaangażować się w walkę z chowem przemysłowym&#8221;, który, według organizacji, w połączeniu z targami żywych zwierząt &#8222;zapewnia idealne warunki dla rozprzestrzeniania się i mutowania wirusa [grypy]&#8221;.
Przeprowadzone w 2007 roku w Wielkiej Brytanii badania dowiodły, że wykorzystywanie antybiotyków w hodowli zwierząt (hodowla świń jest jednym z większych odbiorców) było głównym powodem powstania bakterii odpornych na antybiotyki. Konsekwencją tej sytuacji było zwiększenie złośliwości salmonelli, campylobacter oraz E coli.
Wiadomo już, że rozprzestrzenianie się świńskiej grypy, zapoczątkowane w Meksyku, spowodowane jest tragicznymi warunkami na jednej z farm należących do koncernu Smithfield. Mieszkańcy miasteczka La Gloria, w okolicy którego znajduje się ogromny hodowlany kompleks, od wielu lat narzekali na choroby górnych dróg oddechowych, duszący smród odchodów zwierzęcych oraz chmury much, które prawdopodobnie miały udział w przenoszeniu wirusa świńskiej grypy. Szacuje się, że 60% lokalnej populacji jest nosicielem wirusa.
Wielkoprzemysłowy chów zwierząt okazał się być &#8222;sprawcą&#8221; wielu groźnych chorób, zarówno u zwierząt, jak i ludzi. Unikanie podobnych sytuacji w przyszłości nie będzie możliwe, jeśli nadal będziemy uważać intensywną hodowlę zwierząt za źródło pożywienia.
<br><br />Tydzień Wegetarianizmu w Polsce: <a href="http://www.tydzienwege.pl" target="_blank">www.tydzienwege.pl</a>
Tydzień Wegetarianizmu w Warszawie: http://vegie.pl/topics85/2552.htm
<br>

Skip to content