Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy z bliskimi przy stole zastawionym przysmakami. Wspólne celebrowanie posiłków to jeden z najważniejszych elementów świąt. Tradycyjne świąteczne menu możemy w prosty sposób zmodyfikować i zorganizować pyszną roślinną ucztę – Vegilię.
Jak co roku w grudniu, nasi wolontariusze zorganizowali w całej Polsce Vegilie. To wydarzenia na których smakujemy dania kuchni roślinnej w wersji świątecznej, dzielimy się przepisami i wiedzą. Na Vegiliach pojawiły się osoby, które zmieniły lub zmieniają swoje nawyki żywieniowe, a także ci, którzy po prostu chcą urozmaicić swoje świąteczne menu.
Rozpoczęliśmy o Vegilii w Bydgoszczy, która była finansowana ze środków budżetowych Miasta Bydgoszczy. Goście wydarzenia degustowali roślinne dania przygotowane przez restaurację Naturalna, wzięli udział w pokazie kulinarnym oraz w warsztatach z robienia domowych wegańskich kosmetyków w duchu zero waste.
Tego samego dnia odbyła się poznańska Vegilia ze wspólnym robieniem pierniczków.
W weekend poprzedzający święta vegilijne spotkania odbyły się w Sopocie, Wrocławiu i Łodzi.
Na stołach królowały pierogi, seleryby, śledzie z boczniaków, bakłażany po kaszubsku i tofurniki.